En fladdermus på besök

Jonas Landén och Jerker Johansson med en pyramidxylofon Jonas Landén och Jerker Johansson med en pyramidxylofon

Hittills går dagarna går fort och de har liknat varandra ganska mycket till upplägget. Frukost, bussresa, incheckning och lunch, ett par timmars vila, avfärd för repetition och sedan konsert, till sist middag efter konserten. Efter 3,5 timmars bussresa kom vi idag till Xuancheng, en liten stad med kinesiska mått mätt - ca 450 tusen invånare. Kina har ett imponerande vägnät. Breda motorvägar, i städerna ibland upphöjda så att lokal trafik kan köra under, och planskilda trafikplatser ibland i flera våningar. Däremot har man ett annat körsätt än i Sverige... själv skulle jag inte våga sätta mig bakom ratten! Ibland lastar de bilarna lite tyngre också, som ni ser på en av bilderna.

 

Kvällens konsert gjordes inför en i stort sett fullsatt salong på runt 1000 platser. Att som publik vara tyst, still och låta mobilen vara avslagen verkar inte riktigt lika viktigt här som i större städer, eller hemma i Sverige för den delen. Men konserten var även ikväll lyckad och mycket uppskattad, och efter diverse autografskrivning och fotografering följde de lokala arrangörerna med till hotellet för middag och att för fira vårt besök hos dem varvid ytterligare, mer informellt kulturellt utbyte tog vid i form av bland annat kinesisk operasång och svenskt klarinettspel som vår konsertmästare Ola Persson stod för.

 

En annorlunda konsertbesökare idag var den fladdermus som förirrat sig in i salen och flög i stora svängar över såväl orkester som publik under stora delar av konserten, det är inte varje dag man ser något sådant! Det är heller inte ofta man ser den typ av xylofon som våra slagverkare idag trakterade – en sk pyramidxylofon, populär på 1800-talet inte minst i ryssland, på vilken klaviaturen är organiserad i fyra rader på ett helt annat sätt än på moderna xylofoner. Tvekan hos slagverkarna att använda den vid konserten var stor, men efter en stund tog de mod till sig och spelade på den, vilket de gjorde med bravur. Jerker Johansson blev så till sig att han gav ett bud på den, men den tillhörde visst den lokala orkestern och var inte till salu.

 

/David Fredlund

Tung last
Fladdermusen
Två av GWOs unga kinesiska fans

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln

-