Magnifik konsertsal i Shenzhen

Konsert i Shengzhen Concert Hall Konsert i Shengzhen Concert Hall

Igår ringde klockan på 04.45 med avresa 05.30, för vi skulle flyga söderut till Shenzhen, direkt norr om Hongkong. Det är en snabbt växande stad som 1990 hade 1,7 miljoner invånare och nu har strax över 7! En enorm utveckling, och skyskrapor byggs överallt. Nu är vi på en breddgrad motsvarande Sahara ungefär, och värmen och fukten slog emot oss vid flygplatsen.

 

Efter incheckning och lunch var det som vanligt några timmars fri tid innan avfärden till Shenzhen Concert Hall, en helt magnifik konsertsal med nästan 1700 platser och en fantastiskt fin akustik. I de stora, fina konsertsalarna är man mycket noggranna med att publiken inte får ta kort, och bryter någon mot detta så går personalen omkring med en neonskylt under konserten för att understryka fotoförbudet.

 

Konserten gjordes inför en välfylld konsertsal och responsen var enorm. Våra tre solister – Peter Sarrin, Anders Lundin och David Glänneskog fick stort gensvar och efter ordinarie program fick vi spela alla våra tre extranummer – först en kinesisk melodi som heter ”New spring is coming”, sedan ”Brass Machine” som alltid gör stor succé och till sist ABBAs ”Dancing Queen”.

 

Idag den 28 maj har vi ingen konsert utan en stor del av dagen har varit ledig vilket inneburit allt ifrån korta promenader till shopping eller till och med golfspelande. På eftermiddagen gick bussen mot flygplatsen för en flight till Beijing. På vägen till flygplatsen frågade jag Shu mei hur hon upplever reaktionerna på orkesterns konserter, och hur hon själv upplever det. – Det är någonting annorlunda än alla andra klassiska orkestrar som kommer på besök, sade hon. - Bredden på repertoaren överraskar alla, och också hur en orkester på 25 man kan ha en stor klang som en symfoniorkester ena stunden och spela underhållningsmusik i samma konsertprogram, allt med stor teknisk färdighet och stilsäkerhet. Det är konserter som lockar såväl unga som gamla. Man är också imponerade över våra solister, samt den öppenhet och publikkontakt som finns från orkestern och i synnerhet från dirigenten Alexander Hanson.

 

I skrivandes stund sitter vi kvar på flygplatsen och väntar eftersom planet är försenat. Beräknad ankomst till Beijings var från början 22.00, men nu är planet minst en timme försenat. Vi får väl förbereda oss på en sen kväll, rapport på hur det gick kommer senare.

 

/David Fredlund

Xue mei Shen
Mellan soundcheck och konsert
Foajén i Shenzhen Concert Hall

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln

-